BMW del 1

BMW är ett av de världsledande bil- och motorcykelmärkena. Akronymen BMW står för Bayerische Motoren Werke och inte helt otippat med anledningen av namnet så är det ett tyskt företag med sitt huvudkontor i München, vilket ligger i Bayern. Märket BMW förknippas oftast med de något dyrare och lyxigare bilarna samt de något tyngre motorcyklarna. Det är kanske inte så konstigt då att företaget förvärvat lyxbilsmärket Rolls-Royce men de äger även småbilsmärket Mini som bland annat gör de moderna versionerna av den så kallade Hundkojan. Märket BMW ses som gediget med ett rimligt andrahandsvärde och för den som är intresserad så kan det vara en bra idé att även kolla upp begagnatmarknaden för bilen. De stora konkurrenterna är de andra tillverkarna i de högre lägena som Mercedes, Audi och Volvo.

Historia

BMW har sin start i Tyskland på början av 1900-talet, men då som flygplansmotortillverkare. BMW–loggan ska just likna en snurrande propeller. Efter första världskriget och nederlaget där så fick man inte längre tillverka sådana och man testade då på att börja göra motorcyklar. Några år senare började man även med att tillverka bilar och snart även flygplansmotorer igen. BMW:s motorcyklar och bilar kom snabbt att göra ett starkt intryck inom den begynnande motorsporten. Under mellankrigstiden så lanserade de modeller och designer som fortfarande inspirerar idag, men då andra världskriget startade så återgick fokus till flygplansmotorer. Efterkrigstiden ledde till ekonomiska svårigheter och bilmodeller som inte blev några succéer. BMW satsade dock nytt och med nya investerare i ryggen så lanserade man modellen BMW 1500 år 1961. Denna bil var starten på en framgångsvåg för märket. Snabbt följde 1600, 1800 och 2000. Denna serie kallades den ”nya klassen” och räddade bolagets solvens. Med dessa framgångar att bygga vidare på så lanserade de på 70-talet 3-, 5-, 6- och 7-serien. Detta är serier som finns än idag och ledde till ökad försäljning och en exportsuccé. Som företag har man gjort en del köp av andra märken.  På 90-talet köpte man Rover-koncernen och Rolls-Roycemärket. Den förra visade sig vara en ekonomiskt kostsam affär och man sålde Rover efter miljardförluster år 2000. Än idag har man dock behållit det i Rover ingående märket Mini.

Bilar

Sedan 70-talet så har BMW oftast kallat sina bilar enligt serier, till exempel 3-serien. Idag har man från 1- till 8-serier. Man har även modeller som bär namnet x1 till x8. Detta är framförallt där BMW:s SUV-modeller finns. BMW:s elektriska- och hybridvarianter kallas ”i” och det finns för närvarande två modeller, i3 och i8. För ett prestandamärke som BMW vore det konstigt om man inte hade några speciella högprestandabilar, och det har man. Dessa kallas M-modeller och har kraftigare motorer och annat som gör dem mer lika vad racerbilar har. Faktum är att M-märket tidigare användes av företagets racingprogram.

Motorsport

BMW har sedan länge varit en framgångsrik spelare i motorsportsbranschen. Inom standardvagnsracing så har de varit mycket framgångsrika och har bland annat vunnit British Touring Car Championship samt European Touring Car Championship flera gånger. BMW har även under en längre tid tillverkat motorer till Formel 1-bilar men sedan 2006 så kör man genom eget ägt stall.

Relaterade inlägg

LexusLexus

Lexus är ett japanskt bilmärke som grundades 1989. Bilen som är utvecklad av Toyota vars syfte var att få till en lyxigare bil som kunde konkurrera med andra lyxiga bilar

Pagani HuayraPagani Huayra

Bilmärket Pagani är italienskt och tillverkar exklusiva sportbilar. Skaparen av Pagani är Horace Pagani och den första bilmodellen släpptes år 1999 och hette Pagani Zonda C12. Totalt har Pagani släppt