Så här förvarar du dina bildäck på rätt sätt

Så här förvarar du dina bildäck på rätt sätt

Att veta hur man förvarar bildäck korrekt kan förlänga deras livslängd och hjälpa dig att spara pengar på lång sikt. Här är några tips för att säkerställa att dina däck förvaras på rätt sätt:

 1. Rengör däcken: Innan du förvarar dina däck, se till att rengöra dem noggrant. Använd en mild tvål och vatten för att ta bort smuts och grus från däckens ytor. Låt sedan däcken torka helt.
 2. Förvara däcken på en sval och torr plats: Däck ska förvaras på en plats som är sval, torr och skyddad från direkt solljus. En sval källare eller garage är ett utmärkt val.
 3. Förvara däcken stående eller hängande: Förvara däcken stående på en hylla eller hängande på en krok för att undvika att däcken skadas av att pressas mot varandra eller tvingas in i onaturliga positioner.
 4. Undvik att stapla däck: Om du behöver stapla dina däck, se till att använda en däckställning eller en annan lämplig utrustning för att undvika att däcken skadas.
 5. Förvara däcken skyddade från oljor och kemikalier: Undvik att förvara däck i närheten av oljor, bränslen och andra kemikalier. Dessa ämnen kan skada däckens gummi och försämra deras prestanda.

Att veta hur man förvarar bildäck korrekt kan förlänga deras livslängd och hjälpa dig att spara pengar på lång sikt. Genom att följa dessa enkla steg kan du säkerställa att dina däck förvaras på rätt sätt och är redo att användas igen nästa säsong. Tänk också på att se över däcken regelbundet och byta ut dem när det behövs för att säkerställa optimal prestanda och säkerhet på vägen.

Efter att du har bytt dina däck är det viktigt att kontrollera lufttrycket och åtdragningen på bultarna. Du bör också se till att dina gamla däck förvaras på rätt sätt för att förlänga deras livslängd.

Däckkunskap för bilägare

Däck är en av de viktigaste komponenterna i bilen. De ger grepp och stabilitet på vägen och kan påverka bränsleförbrukningen och körkomforten. Det är viktigt att se till att däcken är i bra skick och uppfyller lagkraven. De flesta länder har en miniminivå för mönsterdjupet på däcken, och det är också viktigt att se till att däcken är korrekt uppumpade för att undvika onödigt slitage och ojämn slitning. Det är också en god idé att kontrollera däcken regelbundet för skador och tecken på slitage, och att byta ut dem när det behövs

Tänk på att olika typer av däck kan kräva olika förvaringsmetoder. Kontakta en professionell däckverkstad om du är osäker på hur du ska förvara dina specifika däck.

Däcklagen

I Sverige finns det lagar som reglerar både mönsterdjupet på däcken och användningen av dubbdäck under vinterhalvåret. Enligt lag ska däcken på en personbil ha minst 1,6 mm mönsterdjup. För att uppnå optimalt grepp och säkerhet bör dock mönsterdjupet vara minst 3 mm.

Vid vinterväglag är det tillåtet att använda dubbdäck på personbilar mellan den 1 oktober och den 15 april. Men det finns också restriktioner för antalet dubb per däck och totalt antal dubb per fordon. Kontrollera alltid de senaste riktlinjerna för din region och din bilmodell för att följa lagen och säkerställa säkerheten på vägarna.

Läs mer på transportstyrelsen hemsida

 • Sommardäck 1,6 mm
 • Vinterdäck 3 mm
 • Kontrollera lufttrycket
 • Dubbdäck 1 okt-15 april
 • Vissa länder förbjudet med dubbdäck
 • Säkerhetskontroll