Däckunderhåll för nybörjare

Ta hand om dina däck

Att ta hand om dina däck är en viktig del av att upprätthålla säkerheten och prestandan på din bil. Det kan vara förvirrande för nybörjare att veta vad man ska leta efter när det gäller däckunderhåll, men med några enkla tips kan du vara säker på att dina däck håller länge och fungerar som de ska.

 1. Kontrollera lufttrycket regelbundet. Att ha rätt lufttryck i dina däck är avgörande för att upprätthålla en god bränsleekonomi och för att däcken ska slitas jämnt. Kontrollera däcktrycket regelbundet, särskilt efter temperaturförändringar eller om du har lastat bilen tungt.
 2. Rotera dina däck. Däck slits ojämnt beroende på var de sitter på bilen. Genom att rotera dina däck jämnt fördelar du slitage och kan förhindra onödiga kostnader för att byta ut däck tidigare än nödvändigt.
 3. Inspektera dina däck. Kontrollera dina däck regelbundet för tecken på skador eller onormalt slitage. Om du märker några problem, som sprickor eller bulor på däcket, är det viktigt att du byter ut däcket så snart som möjligt för att undvika farliga situationer på vägen.
 4. Balansera dina däck. Obalanserade däck kan orsaka vibrationer och påverka bilens hantering. Se till att dina däck är balanserade regelbundet för att undvika onödigt slitage och obehagliga körupplevelser.
 5. Använd rätt däck för årstiden. Att använda rätt däck för årstiden är avgörande för att säkerställa att du har tillräckligt med grepp och kontroll på vägen. Vinterdäck är särskilt viktiga under kalla och snöiga förhållanden, medan sommardäck ger bättre prestanda på varmare vägar.

Genom att följa dessa enkla tips kan du vara säker på att dina däck håller länge och att din bil är säker att köra. Om du är osäker på hur du ska ta hand om dina däck kan du alltid vända dig till en professionell däckservice för råd och hjälp.

Spara pengar

Att ta hand om dina däck är viktigt för både din säkerhet och bilens prestanda. Enkla rutiner som regelbunden luftning och rotation av däck kan hjälpa till att förlänga livslängden på dina däck och minimera risken för punkteringar eller andra problem på vägen. Se till att du också regelbundet inspekterar dina däck för skador eller tecken på slitage och byt ut dem om det behövs. Genom att investera tid i däckskötsel kan du spara pengar på lång sikt och hålla din bil i toppskick.

Observera att rekommendationerna för däckskötsel kan variera beroende på däcktyp och bilmodell. Kontrollera alltid din bils handbok eller prata med en kvalificerad tekniker för att få specifika råd om däckskötsel för din bil.

Däcklagen

I Sverige finns det lagar som reglerar både mönsterdjupet på däcken och användningen av dubbdäck under vinterhalvåret. Enligt lag ska däcken på en personbil ha minst 1,6 mm mönsterdjup. För att uppnå optimalt grepp och säkerhet bör dock mönsterdjupet vara minst 3 mm.

Vid vinterväglag är det tillåtet att använda dubbdäck på personbilar mellan den 1 oktober och den 15 april. Men det finns också restriktioner för antalet dubb per däck och totalt antal dubb per fordon. Kontrollera alltid de senaste riktlinjerna för din region och din bilmodell för att följa lagen och säkerställa säkerheten på vägarna.

Läs mer på transportstyrelsen hemsida

 • Rätt lufttryck
 • Kontrollera Hjulinställning
 • Säkerhetskontroll
 • Mönsterdjup
 • Sommardäck
 • Vinterdäck