Framtiden, bilar som kör själva

 

Vem vet hur framtiden kommer se ut? Ingen så klart, men det hindrar oss naturligtvis inte från att spekulera och drömma. Det är visioner om framtiden som driver utvecklingen, och så även angående bilar. För många år sedan började människan fantisera om självkörande bilar – och nu tycks denna dröm vara på väg att bli verklighet inom en snar framtid. Men kommer det verkligen att hända? Kommer vi att ha bilar som kör runt själva på vägarna? Hur kommer det egentligen fungera? Och kommer det att vara säkert? Det är något stort som kanske är på gång, självkörande bilar vore ett enormt teknologiskt steg in i framtiden. Men självkörande bilar väcker också många frågor.

Vad innebär självkörande bilar?

Självkörande bilar är precis vad det låter som: bilar som kör sig själva. Det innebär att det inte behövs någon mänsklig förare. Exakt hur det här kommer att fungera i framtiden är dock inte klart. Det troligaste är antagligen att även självkörande bilar kommer ha ett krav på en chaufför som sitter bakom ratten. Men chauffören kommer inte att kontrollera bilen. Bilen kommer att läsa av trafiken, gasa, bromsa och styra själv, men kommer antagligen kräva att någon är beredd att ta över om det behövs. Men självkörande bilar innebär fortfarande att även den som sitter bakom ratten har möjlighet att slappna av och göra andra saker medan bilen rullar.

Var är vi nu?

Faktum är att självkörande bilar inte är så långt bort som man kan tro. Utvecklingar tog fart under 1980-talet och har på senare år resulterat i självkörande bilar som testats på riktiga vägar – och fungerar bra. Vi svenskar kan dessutom skryta med att Volvo ligger långt fram i utvecklingen. Volvo har till och med fått godkänt från Transportstyrelsen att testa självkörande bilar på vägar runt om Göteborg. Än så länge finns de självkörande bilarna inte tillgängliga för allmänheten, men det dröjer kanske inte alltför många år innan du kan klicka hem en självkörande bil på internet.

Var är vi nu?

Om du är orolig för att de självkörande testbilarna utgör en trafikfara så kan du lugna dig med att Volvos självkörande bilar åtminstone än så länge alltid är bemannade av en utbildad testchaufför. Chauffören måste hela tiden ha en hand på ratten och vara beredd att ta över. Den självkörande bilen får heller inte kör snabbare en 60 kilometer i timmen och får heller inte byta fil.

Risker med självkörande bilar

Med den nya tekniken och självkörande bilar börjar folk dessutom spekulera i vilka potentiella risker självkörande bilar kan medföra. En första risk är att chaufförer inom kollektivtrafik med mera blir utan arbete. När tekniken sveper fram och tar över yrken så måste andra jobb skapas. Det kan vara svårt att sadla om efter en lång karriär som chaufför. Vissa kan säkert bli säkerhetskontrollanter och arbeta med att de nya självkörande systemen ska fungera, men antagligen inte alla. En annan risk är att drickandet ökar när kraven på en nykter chaufför hävs. Nu kör bilen själv och då är det fritt fram för alla i sällskapet att dricka, även om man ska ta bilen hem. Ytterligare en stor risk är att de självkörande bilarna blir kapade, och att passagerarna därmed blir kidnappade.

Relaterade inlägg

Koenigsegg Agera RSKoenigsegg Agera RS

Koenigsegg är en svensk biltillverkare som håller till i Ängelholm. Företaget tillverkar endast väldigt exklusiva bilar. Cristian von Koenigsegg grundade företaget år 1994 men det dröjde tills år 2002 innan

BugattiBugatti

Bugatti är ett franskt företag som tillverkar bilar. Allra mest kända har de blivit för sina moderna modeller som ändå är ganska få, men de senaste har hållit en väldigt

Aston MartinAston Martin

Företaget Aston Martin Lagonda Ltd är en brittisk personbilstillverkare med sitt sportbilsmärke Aston Martin. Aston Martin har funnits i mer än 100 år och har med sina senaste modeller visat