Lamborghini Huracán LP 610-4

Lamborghini är ett italienskt bilmärke som ägs av Volkswagen Group där bilmärket Audi är ansvariga för Lamborghini. Lamborghini Huracán är en av två bilar som produceras idag av Lamborghini. Den andra bilen som är i produktion idag är Lamborghini Aventador.

Historia

Lamborghini grundades 1963 och sedan dess har det inte enbart varit framgångar. Det första årtiondet i Lamborghinis historia var dock framgångsrikt men sedan dök försäljningssiffrorna kraftigt i början av 1973 till följd av oljekrisen och en kraschande börsmarknad. Ferruccio Lamborghini, bolagets grundare, blev tvungen att sälja sitt bolag och Lamborghini gick igenom tre ägarbyten fram till 1978 då bolaget gick i konkurs. De utvalda förvaltarna tog till slut över företaget efter ett par år fram tills 1987 då Chrysler blev de nya ägarna. Sedan sålde även Chrysler Lamborghini till ett malaysiskt och indonesiskt bolag som i sin tur sålde bolaget till Volkswagen år 1998. Sedan dess har bolaget lanserat åtta nya modeller och en nionde är på väg nästa år.

Lamborghini Huracán LP 610-4

Denna modell lanserades år 2014 med målet att ta över som den mest sålda Lamborghinibilen från Gallardomodellen som producerades mellan 2003 och 2013. Fram tills nu har det byggts cirka 8 200 Huracán, och detta på mindre än fyra år. Gallardo som producerades i över tio år gjordes i 14 022 exemplar så det verkar som om målet med att låta Huracán ta över kommer att nås. 8 200 bilar låter inte mycket men för Lamborghini är det stora siffror, det tog de första 36 åren i företagets historia att bygga lika många som man nu bygger på ett par år. Huracán har en V10 motor med 602 hästkrafter och en toppfart på 340 km/h. Baspriset är strax över två miljoner kronor men det brukar bli dyrare när man valt till allt man vill ha. Huracán finns förutom i originalmodellen i ytterligare nio olika varianter. Huracán Polizia är en variant som byggdes åt den italienska polisen efter att de Gallardos som polisen hade innan hade blivit förstörda i krascher. Huracán Avio är en begränsad upplaga och kommer endast finnas i 250 exemplar är tanken, det är dock endast exteriör och interiör som skiljer denna bil från originalet. Huracán Pope Francis är en specialbyggd bil som gavs till påven och som kommer att auktioneras ut, pengarna kommer gå till ett välgörande ändamål. En cabrioletvariant av Huracán lanserades 2015 och går under namnet Huracán Spyder. Motorn är densamma som i originalet. En billigare modell av originalet har också gjorts, Huracán 580-2 Coupe. Det är lite mindre effekt i motorn och något annorlunda exteriör, annars är det samma lika. Bilen är cirka 250 000 kronor billigare än originalet. Man har gjort en cabrioletmodell av denna också, Huracán 580-2 Spyder. En uppgraderad version av originalet lanserades 2017, Huracán Performante. Här finns en hel del skillnader, utsidan har förändrats väldigt mycket och motorn har blivit uppgraderad så att man får mer hästkrafter, snabbare accelerationstider och högre toppfart. Förutom dessa finns det även två modeller som enbart används inom motorsportens värld, Huracán Super Trofeo och Huracán GT3. Nästa år planerar Lamborghini att släppa sin nästa modell som kallas för Urus och kommer att vara en SUV.

Relaterade inlägg

PorschePorsche

Porsche är ett tyskt bilmärke som funnits med länge. Företagets huvudkvarter ligger i den tyska staden Stuttgart där det legat ända sedan starten 1931. Deras mest populära bil, Porsche 911,