Lexus

Lexus är ett japanskt bilmärke som grundades 1989. Bilen som är utvecklad av Toyota vars syfte var att få till en lyxigare bil som kunde konkurrera med andra lyxiga bilar på marknaden. Lexus finns i många olika modeller allt från sportiga bilar till familjebilar och rena lyxbilar. 2004 kom Lexus som första lyxbilmärke med en hybridbil och år 2016 hade dom redan sålt över en miljon självladdande el hybrid bilar. Lexus har alltid legat i framkant med att ta fram miljövänliga bilar och sedan 2017 finns dom flesta modeller som elhybrid. För att testa köregenskaper på vinterväglag så testades faktiskt bilen i Sverige under utvecklingen.

Tanken på att bygga en bil som Lexus kom redan 1983 men lanserades först 1989 på en bilmässa i Detroit modellen hette LS 400.Bilen var imponerande med sin 4 liters V8 motor som kunde gå från stillastående till hundra kilometer per timme på endast 8,5 sekunder och hade en topphastighet på 250 kilometer per timme. År 1992 kom den första Lexus bilen till Sverige det var samma modell LS 400 fast den hade nu utvecklats lite från den första modellen. Lexus är ofta väldigt elegant och vacker bil att se på. Bilen håller även hög kvalitet och ligger i framkant när det gäller teknik och miljö.

Modellerna i Sverige

I Sverige finns det flera olika modeller av Lexus.UX, NX, RX, RXL, CT, IS, ES, LS, RC, RCF och LC är modellerna. Alla bilarna har elhybrid utom RCF modellen som har den kraftfullaste v8 motorn som Lexus någon sin byggt.Motorn på RCF modellen är på 5 liter och hela 477 hästkrafter som skjuter i väg bilen från 0 till 100 på 4,5 sekunder. Priserna på bilarna varierar från strax under 300.000 kr till över en miljon för den dyraste. Lexus ägarna har även Lexus klubbar runt om i världen där Lexus ägare kan utbyta tips och få råd samt nyheter om deras bilar och modeller. Sverige har självklart en egen klubb men sedan 2001 finns den största klubben i Europa i Storbritannien.

Lexus har även vunnit stor framgång inom racing sedan 2002 fram tills nu och hoppas att fortsätta skörda framgångar framöver. I Sverige finns det 68 stycken återförsäljare av Toyota och Lexus vilket gör att det är lätt att se och provköra en bil var du än befinner dig i landet. Om man väl provkör en Lexus så finner man hur otroligt god komfort dom har fått till. Den tysta och mjuka köregenskapen samt dom många finesser och miljövänliga elhybriden gör att hela kör upplevelsen blir väldigt bra. Att Lexus ligger i framkant på så många område borgar gott för framtiden för bilmärket. Speciellt lovande är det att ligga långt fram inom miljö segmentet då det nu är en av dom stora frågorna i framtiden. Lyx, körglädje, kvalitet och miljövänlig det är ledord som räcker långt och som tyck vara det som kännetecknar Lexus och kanske är det just det som kommer att säkerställa bilmärket in i framtiden. Då klimatet hårdnar med stigande oljepriser och länders stora utmaning med utsläpps mål så är det nog den som ligger långt fram i miljö tekniken som har största chansen att ta marknads andelar från biltillverkare som inte hänger med i utvecklingen.

Relaterade inlägg

TeslaTesla

Tesla Inc är ett amerikanskt företag som har som mål att accelerera användningen av elbilar och att elbilsmarknaden ska växa fortare än den gör idag. Teslas bilar drivs alla av

BentleyBentley

Bentley Motors Limited är en brittisk biltillverkare av lyxbilar och SUV-fordon. Företaget grundades för snart 100 år sedan, närmare bestämt år 1919 av Walter Owen Bentley och Horace Millner Bentley.