Mer om sportbilar

Den finns mängder av sportbilar och många olika sorters märken som kan tillverka sportbilar. Men det finns några som sticker ut, dessa är Ferrari, Lamborghini och Porsche. Varför då undrar säkert ni då? Dessa tre sportbilsmärken har något gemensamt och det är att de ligger längst fram när det gäller utvecklingen av sportbilar och hur det ska konstrueras.

Ferrari

Enzo Ferrari grundade företaget Ferrari 1928 i Italien och har sedan 1969 varit en del av Fiat koncern. Tillverkningen av sportbilar påbörjades på 1940 talet för att då kunna finansiera sin tävlingsverksamhet. En Ferrari bil är traditionellt lackad i färgen röd men hade på senare tid även andra färger som blå och vit. Att lackera bilen i rött går tillbaka till att under tävlingar skulle man visa vilket land bilen varifrån och den röda färgen representerade Italien därav valet. I mars 2012 presenterade Ferrari en ny bil på marknaden. Denna bil var för Ferrari den snabbaste som de hittills hade presenterat. Detta var Ferrari F12 Berlinetta, denna bil har varit Ferraris mest kraftfullaste bil någonsin. Med en topp fast på 340 km/h och 0-100 på endast 3,1 sekunder gör denna bil till ett riktigt monster. Den väger dock endast 1525 kg vilket och har ett chassi av aluminium vilket underlättar till den snabba accelerationen.

Porsche

Porsche den tyska giganten bland sportbilar och en av de främsta utvecklarna när de gäller nya modifikationer på sportbilar. Porsche grundades i Stuttgart i Tyskland 1931 och är mest känd för bilmodell Porsche 911. Porsche 911 har tillverkats sedan 1963 och är en av de mest populära modellerna som Porsche tillverkar.  Från början hette modellen 901 men då Peugot hade liknande namn på sina bilar fick då Porsche byta till 911. Då modellen 911 är en sådan stark konkurrenskraft på marknaden hade Porsche valt att behålla modellen trots nyare modeller har kommit. Namnet används fortfarande i marknadsföringen av nya bilar som är av andra modeller endast för att namnet är så stark lanserat på marknaden och andra inte kan konkurrera ut dem.

Porsche

Lamborghini

Italien har flera stora sportbils tillverkade och Lamborghini är en av dessa. De ingår också i Volkswagens bilkoncern men det är Audi som ansvarar för utveckling och tillverkning av bilarna. Lamborghini grundades efter Ferruccio Lamborghini hade blivit mycket missnöjd med Ferrarin han köpt. Han började då utveckla och tillverka en egen sportbil som föll honom i smak. En av de viktigaste produkten som Lamborghini tillverkar nu är Lamborghini Aventador som enligt Lamborghini är en supersportbil. Denna bil har en V-12 motor som producerar 700 hk. Jeremy Clarkson beskriver Lamborghini och Aventadoren som en revolutionerade bil som utvecklats med åren. Lamborghini resa har varit som evolutionen där varje individ från börjat utvecklats med åren likaså Lamborghini. Då de flesta biltilverkarna har mixat en vanlig motor med en elmotor och skapat hybrider så har Aventadoren hållit sig det klassiska. Clarkson beskriver Aventadoren som mycket sofitikerad och avancerad men när plattan är i mattan förvandlas den till en vild T-rex som kommer chocka dig som förare. Aventadoren bilen som har klassiska brutala hästkrafter och gör 0-100 på 2,9 sekunder är ett riktigt monster på vägen men är Lamborghinis stjärna.

Relaterade inlägg

PorschePorsche

Porsche är ett tyskt bilmärke som funnits med länge. Företagets huvudkvarter ligger i den tyska staden Stuttgart där det legat ända sedan starten 1931. Deras mest populära bil, Porsche 911,

Aston MartinAston Martin

Företaget Aston Martin Lagonda Ltd är en brittisk personbilstillverkare med sitt sportbilsmärke Aston Martin. Aston Martin har funnits i mer än 100 år och har med sina senaste modeller visat