Mercedes del 3

Mercedes är ett av de mest kända bilmärkena i världen. Många kopplar nog ihop detta märke med ett visst mått av lyx. I Sverige är de kända för mer rymliga och något mer påkostade bilar i de högre prisklasserna. För den som har en något mindre plånbok kan begagnade varianter, till exempel på Blocket, vara ett alternativ, särkilt om man är bilintresserad och vill ha någon av de mer klassiska modellerna. Det fulla namnet på Mercedes är egentligen Mercedes-Benz och det är en del av företaget Daimler AG. Förutom de mer lyxiga personbilar som de flesta av oss förknippar Mercedes med så tillverkar de även olika typer av bussar och lastbilar. Mercedes och dess ägare är så som många andra bilmärken från Tyskland. Liksom de mer sportiga Porsche så har de sitt säte i Stuttgart. Den främsta konkurrenten för Mercedes är troligen BMW som kommer från samma land och även har en lyxig profil. Trots denna viktiga konkurrent så lyckas Mercedes bäst och var det mest sålda bilmärket inom sitt segment 2018. Man har likaså en världsledande position vad gäller lastbilar.

Bakgrund

Daimler-Benz W02 1926-1928

Mercedesbilar började tillverkas redan 1926 när företaget Daimler-Benz grundades utifrån en sammanslagning av två företag. Dessa tillverkade både Mercedes-Benz bilar och Daimler-Benz bilar. De blev snabbt populära bilar i den högre ändan av pris och prestige men de fick även framgång på racingfronten. En av de mer klassiska racerbilstyperna som kom från företaget är de så kallade Silverpilarna. Företaget var som så många andra europeiska företag tvungna att starta om och bygga upp på nytt efter andra världskriget. De fortsatte dock på den bana de tidigare hade gått och lyckades etablera sig igen som ledande inom high-end segmentet, inte minst då det blev bilen som statsmännen inom den tyska ledningen valde. Under 60-talet så var Mercedes i en sådan position att de faktiskt försökte, och nästintill lyckades, att ta över den stora konkurrenten BMW. Till slut röstade dock BMW nej till övertagandet. På 80- och 90-talet så lanserade märket flera nya typer av modeller, bland annat kompaktmodellen 190 men även småbilsmodeller vilket sågs som särkilt anmärkningsvärt. På 90-talet och en period framåt så hette moderbolaget DaimlerChrysler efter en sammanslagning av de två.

Klass

C-Klass

Mercedes är som tidigare sagt främst kända för lyx och en viss klass. Det är därför kanske inte så konstigt att de själva delar in de personbilar de erbjuder i sitt sortiment utifrån klassbegreppet.  A-klassen är Mercedes minsta bil, en småbil, som med tanke på att de tidigare varit kända för större bilar fick uppmärksamhet. Tanken är dock att den ska kännas som en större komfortmässigt. B-klassen är en mindre minibuss av familjebilstyp. C-klassen, till vilken kompaktmodellen 190 räknades, är den så kallade mellanklassen. Den finns i tre olika utförandevarianter. E-klassen är en stor bil normallt räknat men inom Mercedessortiment ses den som mellanstor. S-klassen är märkets största och den som kanske främst representerar det man förknippar Mercedes med. Inom de olika G-klasserna så finns de så kallade SUV-arna och crossoverfordon. Inom SL och SLC finns roadster och sportmodeller. De har även pickups och en vanmodell.

Relaterade inlägg

LexusLexus

Lexus är ett japanskt bilmärke som grundades 1989. Bilen som är utvecklad av Toyota vars syfte var att få till en lyxigare bil som kunde konkurrera med andra lyxiga bilar