Mercedes

Mercedes – Benz en av giganterna i tysk bil och fordonsindustri som har anor från och med 1920 talet. Allt började 1926 då Benz & Cie påbörjade ett samarbete med Daimler Motoren Gesellschaft. Dessa  två företaget gick tillsammans och bildades företaget Daimler-Benz och detta berodde på den ekonomiska krisen som drabbat Tyskland efter första världskriget.

. Efter första världskriget blev Tyskland skyldiga att betala skadestånd till de segrande länderna som blivit mest drabbade och detta resulterade att den tyska valutan skönt mycket kraftigt. Flera företag gick i konkurs och samarbetade man inte så fick företagen tyvärr läggas ner. Därför valde dessa två företag att gå samma och på så sätt kunna fortsätta med produktionen av fordon. De bilar som hade blivit tillverkade blev kallade Mercedes- Benz eller Daimler-Benz, detta skiljde sig dock mellan de olika fordonen är tillverkade i olika fabriker därav olika namn. Mercedes är ett av världens största fordonstillverkare och har sitt säte i Stuttgart dem är mycket kända för sin sport modell AMG. Namnet Mercedes fick företaget ifrån den Österrikiske affärsmannen Emil Jellinek som under det tidiga 1900 talet köpte 36 fordon från Daimler koncernen. Jellineks dotter hette Mercedes och efter det tog Daimler det namnet för sina bilar. Mercedes- Benz har under de senaste åren varit ett av de mest respekterade bilmärkena i världen då det har varit så känt. Under Nazi-Tysklands regi så beställde diktatorn Adolf Hitler en Mercedes- Benz som var specialbeställd. De som var skiljde sig mellan denna bilen och vanliga mercedes bilar under denna tidsperiod var att Hitlers bil var beställd med terrängdäck. Denna bil såldes senare för 7 miljoner dollar och enligt ett flertalet källor så var detta 1 av 7 exemplar  runt om i världen som var av den modellen.

Före och efter WWII

Efter sammanslagningen av Daimler- Benz blev de båda företagen mycket mer stabila då de hade en gemensam ekonomi. Efter att den ekonomiska krisen var avvärjd så började den riktiga kraftsamlingen som skulle ta Europa och senare hela världen med storm.  Det som gjorde att Mercedes blev ett mycket effektivt företag var att de införde det löpande bandet. Detta koncept presenteras dels som helt nytt för Mercedes men även för den hela tyska fordonsindustrin. detta gjorde dem mer effektiva och att de kunde spara pengar på andra delar inom industrin. När andra världskriget var slut så byggdes företaget upp på ett helt nytt sätt. För under kriget hade de tillverkat krigsmateriel vilket ledde till att fabrikerna och bandet såg annorlunda ut än när man tillverkade bilar.  De utvecklade nya bilmodeller  och försäljningen sköt i höjden och de var på väg mot att nå en era då Mercedes var mycket framgångsfullt. Med Mercedes utveckling och innovation så breddade detta vägen för att nå toppen i bilförsäljning och det var många som såg upp till företaget. För under 50 talet påbörjades racing eran i världen och för Mercedes, deras bil Silverpilen vann många tävlingar på många racingbanor runtom i Europa vilket väckte ett stort intresse för företaget. Under samma årtionde presenterade dem även nya modeller såsom sportbilar, limousiner och många samlarobjekt som idag är åtråvärda.

Före och efter WWII


Relaterade inlägg