Dåliga körvanor för din motor

Dåliga körvanor för din motor

Din körstil kan påverka din bils motor på många olika sätt. Vissa vanor kan slita mer på motorn än andra och på lång sikt kan detta leda till kostsamma reparationer. Här är några dåliga körvanor att undvika:

 1. Hård inbromsning: Att bromsa hårt kan inte bara slita på bromsarna, det kan även orsaka onödig belastning på motorn och andra delar av bilen. Försök istället att bromsa mjukt och gradvis för att minska slitage.
 2. För höga varvtal: Att pressa motorn för hårt genom att hålla höga varvtal kan orsaka överhettning och onödigt slitage. Försök att hålla dig till rekommenderade varvtal för att förlänga motorns livslängd.
 3. Kallstart: Att köra iväg direkt efter en kallstart kan slita på motorn eftersom oljan inte har hunnit cirkulera ordentligt ännu. Låt bilen värmas upp i några minuter innan du börjar köra.
 4. Slarv med underhåll: Att skjuta upp regelbundna underhållsåtgärder som oljebyte och filterbyte kan skada motorn och öka risken för kostsamma reparationer. Se till att följa bilens underhållsschema och byt ut slitna delar i tid.

Genom att undvika dessa dåliga körvanor kan du förlänga din motors livslängd och spara pengar på reparationer på lång sikt.

Vad bör man tänka på

Att ha dåliga körvanor kan inte bara påverka din bil prestanda, utan det kan också skada din motor och förkorta dess livslängd. Här är några andra vanliga dåliga körvanor att undvika:

 • Att överbelasta bilen: Att ha för mycket vikt i bilen kan öka belastningen på motorn och orsaka onödigt slitage på däck och bromsar. Det kan också minska bränsleekonomin och öka utsläppen.
 • Att köra med för lite bränsle: Att köra med en tom tank kan inte bara skada bränslepumpen, utan det kan också orsaka skador på katalysatorn och motorn.
 • Att köra för snabbt eller för hårt: Att köra över hastighetsgränserna eller på ett aggressivt sätt kan öka belastningen på motorn och förkorta dess livslängd.

För att förhindra skador på din motor och bil är det viktigt att ha bra körvanor och att ge bilen regelbunden service och underhåll.

Det är viktigt att komma ihåg att olika bilar kan ha olika krav på underhåll och service. Det är alltid bäst att följa tillverkarens rekommendationer och rådfråga en professionell mekaniker om du är osäker på vad som krävs för att bibehålla din bil i bästa skick.

OKQ8 Bilverkstad Höllviken

 • Underhåll av bilen
 • Kontrollera kamrem
 • Kontrollera oljenivå
 • Rätt lufttryck
 • Kontrollera Hjulinställning
 • Säkerhetskontroll