Porsche

Porsche är ett tyskt bilmärke som funnits med länge. Företagets huvudkvarter ligger i den tyska staden Stuttgart där det legat ända sedan starten 1931. Deras mest populära bil, Porsche 911, har funnits med sedan 1963 men sedan dess gått igenom flera förvandlingar, speciellt tekniskt. Porsche specialiserar sig på högpresterande sportbilar men även stadsjeepar och bilar av typen sedan. Porsche ingår idag i Volkswagen Group.

Historia

Grundaren Ferdinand Porsche startade företaget 1931, men tanken var då inte att bygga egna bilar utan att erbjuda utveckling av motorfordon och konsultation. Ett av de första uppdragen Porsche fick var att bygga en bil för hela folket. Uppdraget kom från den tyska regeringen och dess funktionalitet och koncept formulerades av Adolf Hitler. Han ville ha en billig och enkel bil som skulle massproduceras för landets nya vägnätverk. Porsche utvecklade bilen som kom att bli Volkswagen Beetle. Ett år efter lanseringen av Beetle kom Porsches första egna bil Porsche 64. Detta år startade också andra världskriget och under kriget så utvecklade Porsche design för stridstankar. Efter kriget så greps Ferdinand Porsche och anklagades för krigsbrott. Under de 20 månader han satt i förvar så utvecklade hans son, Ferry Porsche, en bil som kom att bli Porsche 356. Efter ett par år gav man sig in i racingvärlden och med sina bilar hade man där stora framgångar med olika modeller man utvecklat. 1964 behövde Porsche 356 en efterträdare, och denna efterträdare kom att bli den legendariske Porsche 911. Sedan dess har andra klassiska Porschebilar som Boxter, Panamera, Cayenne och Carrera producerats. Man har också producerat stora mängder bilar för enbart racingtävlingar och idag är man världens största tillverkare av just sådana. Några exempel som kan nämnas är Porsche RS Spyder som tävlat i Le Mans-tävlingar och olika typer av Porsche 911 GT3 som tävlat i mängder av tävlingar.

Porsche 911

Porsche 911 har funnits sedan 1964 och produceras än idag som modell. Grundidéerna är fortfarande desamma och framförallt formerna är lika. Tekniskt sett har dock Porsche 911 tagit stora steg vilket gjort att bilen än idag uppskattas av både vanliga bilägare till de som tävlar med sportversionen av bilen. För varje generation har bilen blivit snabbare men även lättare att hantera, trots den snabbare farten, tack vare tekniken som utvecklats och används. Den senaste generation av Porsche 911 heter 991 och lanserades 2011. Då märket Porsche 911 är så starkt så marknadsförs de nya generationerna med samma namn men egentligen har de andra modellnamn. Detta gäller även den senaste generationen. Av denna finns det ett par olika modeller också, bland annat 911 Targa 4, 911 Carrera och Carrera GTS och 911 Turbo som även finns som Turbo S. Modellen Turbo S är den starkaste av dessa och med sina 560 hästkrafter gör den 0–100 km/h på 3,1 sekunder enligt officiella siffror från Porsche. Dock har flera biltidningar som testat bilen lyckats göra 0–100 km/h på 2,6 sekunder. Porsche 911 har av många bilmedia fått flera olika utmärkelser. Några av dessa är en femteplats på 1900-talets bästa bil och Porsche 911 har hamnat på toppositioner i flera årtionden där de listat årtiondets bästa sportbil. Porsche 911 fortsätter att vara en högt uppskattad sportbil och en ny generation av bilen uppges vara på väg.

Relaterade inlägg

Aston MartinAston Martin

Företaget Aston Martin Lagonda Ltd är en brittisk personbilstillverkare med sitt sportbilsmärke Aston Martin. Aston Martin har funnits i mer än 100 år och har med sina senaste modeller visat

BentleyBentley

Bentley Motors Limited är en brittisk biltillverkare av lyxbilar och SUV-fordon. Företaget grundades för snart 100 år sedan, närmare bestämt år 1919 av Walter Owen Bentley och Horace Millner Bentley.