Sportmotorer’ i BMW

Sportmotorer' i BMW

Bayerische Motoren Werken eller kort och gott BMW är en av världens absolut främsta biltillverkare. BMW producerar bilar i alla dess segment men är kanske mest kända för deras premiumbilar, d.v.s. lyxiga sedaner och sportbilar. BMWs sportbilar är mycket populära och främst eftersom styrkan i deras motor. Vissa av BMWs sportmodeller har närmre 500 hästkrafter vilket kan mätas med bilar som Ferrari och liknande. Denna artikel kommer att handla om BMWs sportmotorer.

Från flygplan till sportbilar

BMW startade sin bana 1933 genom att tillverka flygplansmotorer men också andra delar till främst det tyska flygvapnet men även till privata företag. En detalj som har legat kvar sedan straten är logan där tå propeller är utmärkande. Under 1930-ytalet startar man även en produktion av motorcyklar som kommer att bli väldigt framgångsrika och använda sedan många år tillbaka inom olika tävlingar. BMWs vision var att skapa kvalitetsbolag men hög komfort och starka och tåliga motorer vilket också blev så. BMW har dem senaste 40 åren varit utmärkande som en biltillverkare av lyxiga bilar. Men under 1970-talet börjar man att föra diskussioner om att skapa rena sportbilar. 1974 startar man ett dotterbolag till BMW som får namnet BMW Motorsport GmbH, eller oftast förkortat BMW M vilket blir början på en framgångssaga. Man skulle fortsätta att använda sig av BMWs modeller rent utseendemässigt och chassit skulle förbli detsamma men det nya bolaget skulle satsa mycket på att skapa nya och starka motorer och framförallt tekniken kring det.

Sportmotorer’ i BMW

Motorerna skulle naturligtvis vara strakare än BMWS ordinarie motorer och man började även rätt tidigt att titta på att ta fram nya bilmodeller som skulle vara lättare och mer anpassningsbara för sport. Första bilen blev den nya modellen BMW 2800 CSL som till en början var tänkt att enbart användas i olika racingtävlingar men fick efter något år även kunna köras på allmänna vägar. Senare kom även BMWs vanliga modeller som 5-serien, 3-serien och 7-serien att modifieras med starkare motorer och fick då benämningarna BMW M5,BMW M3 och BMW M7. Det som har varit utmärkande för BMWs sportmotorer är att nästan alla harvarit raka sexor, d.v.s. sexcylindriga motorer.

I vissa modeller hittar man också V10or och även V12or. Modellen M/ har främst används sig av bränsleinsprutningar vilket ger motor extra kraft. På senare år har teknikens under gjort sitt och man har idag mycket mer effektiva och bränslesnålare motorer ön för 20 år sedan. Något som har blivit lite av BMWs signum på senare år är den så kallade BMW Twin Power Turbo bensinmotorer som har blivit mycket hyllade inom bilvärlden. Tekniken är den att förutom den starka motorn så har man även tänkt på att minska utsläppen och en effektivare bränsleutsläppning. Motorerna använder sig av en teknik där direktinsprutningen är standard vilket ger motor extra kraft. Tekniken som finns i Twin Power Turbo finns även i dieselmotorer och dem på senare år mer miljövänliga alternativen som exempelvis biogas eller el. BMW M men också moderbolaget BMW söker ständigt efter den perfekta motorn som är stark, uthållig och effektiv men bränslesnål och miljövänlig. Idag är man på god väg att skapa en sportmotor som helt drivs av el och mer sådant lär man se framöver.

Relaterade inlägg

TeslaTesla

Tesla Inc är ett amerikanskt företag som har som mål att accelerera användningen av elbilar och att elbilsmarknaden ska växa fortare än den gör idag. Teslas bilar drivs alla av

Pagani HuayraPagani Huayra

Bilmärket Pagani är italienskt och tillverkar exklusiva sportbilar. Skaparen av Pagani är Horace Pagani och den första bilmodellen släpptes år 1999 och hette Pagani Zonda C12. Totalt har Pagani släppt